Bli mästare på att lösa Rubiks kub

rubiks kub

Något som de allra flesta säkert har haft någon gång, det är ju en Rubiks kub. Men visste du att den är minst lika populär idag samt att det även finns en massa varianter av den? På https://mastercubestore.se/ kan du hitta kuber, i en mängd storlekar samt även andra former än i kub! Något som även växt fram, det är så kallad speed cubing, som är en slags tävling i att lösa kuber på tid. Men då har man oftast en särskild kub, som kallas just för speed cube. Den är lite snabbare att vrida runt än den vanliga varianten av Rubiks kub.

Den som skapade Rubiks kub, det var Ernő Rubik. När han väl hade uppfunnit den, så tog det honom faktiskt en hel månad att lösa den! Grejen med denna kub är att det sällan går att vrida på delarna på ett planlöst sätt och tro att man kan lösa den. Eller ja, har man tur så kanske man klarar av det på det viset. Men egentligen handlar det om att följa ett visst antal algoritmer och det i rätt steg. På nätet finns det som tur är en massa guider och även videos som visar dessa! Det gör att du kan lära dig hur du löser den. Sedan är det bara att öva, så att du blir snabb på att klara av den!

Viktigt att öva ofta och mycket

För att du ska kunna bli duktig på att lösa Rubiks kub, så är det ju som sagt bra att lära dig hur den kub du har ska lösas. Sedan gäller det att öva, öva och öva igen! Börja med att lära dig alla de vridningar som ska göras, för att få alla sidor rätt. Tanken är ju att det ska vara enhetlig färg på alla sidor. När du har koll på alla vridningar, då är det dags att öva upp själva snabbheten i att vrida delarna rätt. Blir du tillräckligt snabb, så kanske du till och med kan börja med speedcubing.

Börja med speedcubing

Att lösa kuber på tid, det är vad speedcubing handlar om. Det finns idag flera olika tävlingar med just detta. Man tävlar då mot andra och för att vinna, så gäller det helt enkelt att vara den som snabbast löser den kub man fått. Man brukar ha en särskild kub när man tävlar, som kallas just för speed cube. Det som skiljer en sådan mot en vanlig Rubiks kub, det är att speedcuben är inte lika trögvriden. 

De som är proffs på denna sport, de kan lösa sina kuber på 5-10 drag och oftast på ett par sekunder bara. Det är rätt så fascinerade att se!

Om det är så att du vill testa på även detta, så kan du dels köpa en Rubiks kub och öva med den. Sedan kan du även gå över till att ha en speed cube, och öva med den. Tids nog kanske du även är redo att tävla mot andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.